Ne zanemariti Zapadni Balkan

18:34 27. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Stabilnost jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana u interesu je Hrvatske i Italije, poručili su danas u Zagrebu šefovi diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Antonio Tajani i ocenili da zajedničko susedstvo traži kontinuiranu pažnju i podršku te dve zemlje.

"Zapadni Balkan nikako ne smemo zanemariti, u interesu nam je sigurno i stabilno susedstvo", rekao je Grlić Radman na konferenciji za medije s Tajanijem nakon šeste sednice koordinacionog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije, javlja Hina.

Sednici su, osim šefova diplomatije, prisustvovali i ministri privrede Damir Habijan i Đilberto Pičeto Fratin, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslovaa, nauke i obrazovanja, ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture, ministarstava poljoprivrede i ministarstava kulture i medija Hrvatske i Italije.

"Ne smemo dopustiti Rusiji i azijskim zemljama da intervenišu na prostoru Balkana. Naš prioritet je stabilnost", poručio je Tajani u uvodnom obraćanju na sednici koordinacionog odbora.

On je na konferenciji za medije rekao da Rim i Zagreb imaju "vrlo slične" stavove o nizu spoljnopolitičkih tema - od Bliskog istoka do Ukrajine, dok su "vrlo usklađeni" u pogledu Zapadnog Balkana. (kraj) vip/bdr

Share: