Spremni da pomognemo Srbiji

13:45 29. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Potparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da izborni proces u Srbiji zahteva opipljiva unapređenja i Evropska komisija je u stalnoj interakciji sa Evropskim parlamentom i pre svega vlastima u Srbiji, kako bi se oklonile nepravilnosti i uzroci zabrinutosti institucija Unije kada je reč o izbornom procesu.

Stano nije, na redovnoj konferenciji za medije, želeo da iznosi detalje komunikacije sa Evropskim parlamentom o njihovom zahtevu iz rezolucije o međunarodnoj istrazi izbora od 17. decembra u Srbiji posle konačnog izveštaja posmatračke misije ODIHR.

Izborni proces zahteva opipljiva unapređenja, jer su funkcionalne institucije u srži pristupanja EU i svesni smo stava Evropskog parlamenta, dodao je on, koji ponavlja da neće ulaziti u detalje i vremenski okvir u kojem će Komisija odgovoriti na zahtev Evropskog parlamenta.

Naravno, dodao je on, očekujemo da se sve kredibilne navodi o nepravilnostima na izborima nacionalni organi Srbije istraže na transparentan način, pre svega kada je reč o lokalnim izborima u Beogradu.

Potrebno je obezbediti podršku za primenu svih preporuka ODIHR o pitanjima koja su vitalna za građane Srbije, kako bi se vratilo poverenje u izborni proces, jer ima još izbora koji će uslediti i važno je rešiti pitanja koja se navode, a mi smo spremni da podržimo vlasti u rešavanju tih pitanja, poručio je Stano. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: