Srbija je najvažnija u regionu

21:13 29. 02. 2024. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Srbija je najveća i najvažnija zemlja u regionu i, kada dođe do rešenja kosovskog problema, treba da se koncentriše na svoju snagu, u prvom redu ekonomsku, izjavio je večeras bivši glavni pregovarač Evropske unije o Kosovu Volfgang Petrič, na promociji njegove knjige „Smena epoha – Naš digitalno-autoritarni vek“.

Prema Petričevim rečima, Srbija treba da postane deo EU, kojoj može mnogo da doprinese.

Petrič je izjavio da se 1999. godine tvrdilo da je osnovni motiv vazdušnih udara NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju bio sprečavanje da se na Kosovu ponovi genocid kakav se dogodio u Srebrenici.

Na Zapadu je postojao strah da se neće učiniti dovoljno kako se Srebrenica ne bi ponovila, rekao je Petrič, uz konstataciju da se danas smatra da se nije ispravno delovalo kada je Rusija 2014. godine zauzela Krim.

Nismo adekvatno reagovali, ocenio je Petrič.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil je izjavio da je sa Petričem „proveo mnogo teškog vremena“ tokom pregovora o Kosovu pre dve i po decenije.

Sarađujući smo doprineli približavanju SAD i EU. I sada postoje ogromni problemi u vezi Kosova, ali raspad Jugoslavije je danas zamenila mnogo izazovnija kriza, rekao je Hil.

Kosovu su potrebni dobri odnosi sa susedima, a Srbiji nisu potrebne stalne napetosti i zato je proces normalizacije logičan, izjavio je Hil. (kraj) is/drp/mk

Share: