Podrška za 20 opština

18:00 01. 03. 2024. FoNet | Davor Lukač

KRALJEVO - Uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, preko programa EU PRO Plus, 20 lokalnih samouprava će unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije i nova radna mesta, a ti projekti treba da u pet godina doprinesu privlačenju 300 miliona evra investicija i otvaranju novih 3.000 radnih mesta, aopšteno je danas iz EU info centra.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i šef Delegacije EU Emanuele Žiofre obišli su danas u Kraljevu jedan od podržanih projekata, koji se odnosi na revitalizaciju Mataruške Banje, i uručili sertifikate predstavnicima 20 gradova i opština koje će kroz projekte koje podržava EU unaprediti infrastrukturu u industrijskim zonama, turističku infrastrukturu, razviti tehničku dokumentaciju za nove projekte i tako poboljšati uslove za investiranje.

Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti više od osam miliona evra, od
čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona. Svi ti projekti će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem životu u Srbiji, rekla je Miščević.

Ona je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir strateški okvir razvoja Srbije, kao i da izrađuju strateška dokumenta o razvoju, jer su oni odlična vodilja za dalju finansijsku podršku koju prepoznaju i Vlada Srbije i EU kada se odlučuje o finansiranju.

Ovih 20 projekata će doneti konkretne rezultate za privredu i građane u budućnosti kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime i u jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou, kazao je Žiofre. (kraj) is/dal/mk

Share: