Vučić pod pritiskom

10:04 05. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BON - Protivnici Vlade Srbije nisu u stanju da ozbiljno ugroze vlast predsednika Aleksandra Vučića, ali najmoćniji čovek Srbije mogao bi da se nađe pod pritiskom, prenosi danas Dojče vele pisanje švajcarskog lista Noje Cirher cajtung.

Borba za Skupštinu grada Beograda ulazi u drugi krug: u srpskoj prestonici ponavljaju se izbori, piše švajcarski list i dodaje da se "većina komentatora slaže da se izbori ne bi ponavljali da nije bilo kontroverze oko glasanja u decembru".

Opozicija je tada odmah ukazala na manipulacije, posebno u biračkim spiskovima. Vladajući su, između ostalog, doveli u Beograd i glasače sa strane, neke čak i iz dela Bosne i Hercegovine većinski naseljenog Srbima, dodaje Noje Cirher cajtung i podseća da je nevladina organizacija Crta, pet dana posle izbora, objavila detaljan izveštaj o takozvanoj organizovanoj migraciji birača.

Protivnici vlasti nadali su se da bi pobeda u Beogradu mogla biti signal za čitavu zemlju, navodi se u članku.

"Regresija pravne države u Srbiji pod Vučićem dobro je dokumentovana. Predsednik koji sve više vlada autokratski, svoju moć zasniva na klijentelističkim mrežama i opsežnoj kontroli medija. Međutim, te strategije su manje efikasne u relativno bogatom glavnom gradu. I u drugim zemljama u regionu, metropole su često pioniri političkih promena", podseća list.

U tekstu se dodaje da je premijerka Srbije Ana Brnabić, "bliska Vučićeva poverenica, u februaru kategorički odbacila poziv Evropskog parlamenta da se sprovede nezavisna istraga izbora" i podseća da su evroposlanici tada zapretili da će obustaviti isplatu podrške Srbiji ako istraga potvrdi ozbiljne pritužbe.

Novim izborima, kako ocenjuje švajcarski list, Vučić oduzima vetar iz jedara svojim kritičarima.

"U spoljnopolitičkom smislu, to se svakako dešava i u svetlu pregovora sa Kosovom, kao i pitanja o sankcijama Rusiji, gde on zavisi od dobre volje Zapada. Ostaje da se vidi kakav rizik na unutrašnjem planu predsednik preuzima ovim manevrom", ukazuje Noje Cirher cajtung.

"Ni na predstojećim izborima startna pozicija učesnika neće biti fer. Vladin tabor će bez sumnje ponovo da koristi državne resurse i medijsku dominaciju", ukazuje list i navodi da "razuđenoj opoziciji nedostaje harizmatična figura koju bi predstavila kao alternativu sveprisutnom Vučiću".

List podseća na primer Turske, kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, u trenutku kada je politički oslabio, naredio da se ponove lokalni izbori u Istanbulu, što je izazvalo buru negodovanja i mobilisalo mnoge birače.

"Ekrem Imamoglu, harizmatični opozicioni kandidat i aktuelni gradonačelnik, pobedio je u drugom krugu s velikim prednošću u odnosu na kandidata vlade. Sve je, samo ne izvesno, da će srpska opozicija u Beogradu u tome uspeti", zaključuje švajcarski list. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: