Priprema novog sastanka

12:05 05. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas, posle razgovora sa potpredsednikom vlade Besnikom Bislimijem o primeni Osnovnog sporazuma i Uredbi Centralne banke Kosova o gotovinskim plaćanja, da će sazvati novi sastanak u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

Razgovarali smo o normalizaciji odnosa, jer je prošlo godinu dana od njegovog usvajanja i želimo da vidimo primenu, preneo je Lajčak novinarima, prenosi Reporteri.net.

Razgovarali smo i o pitanju plaćanja koje se odnosi na monetarni aspekt i koje je relevantan deo procesa dijaloga, naveo je Lajčak i dodao da je prethodni sastanak u Briselu bio konstruktivan.

Razgovori će se nastaviti i planiram da održim sastanak u Briselu na nivou glavnih pregovarača. To je bio i razlog zašto sam došao ovde, poručio je Lajčak.

Ovo je proces i moramo biti sigurni da na kraju građani nisu pogođeni takvom odlukom. Vezano za ovaj sastanak, ostavio sam otvorene mogućnosti da oni iznesu pitanja o kojima će se razgovarati, da delegacije dođu da razgovaraju i za mene to nije problem, dodao je on.

Lajčak je istakao i da je stranama u postupku prepustio da same odluče koga će poslati da pregovara, ali da će naredni susret biti na nivou glavnih pregovarača.

On je govorio i o primeni Osnovnog sporazuma, rekavši da je u interesu obe strane da se napreduje u ovom pravcu.

Razgovarali smo o dugoj listi pitanja i najvažnije je sprovođenje osnovnog sporazuma, svima je u interesu da imamo napredak u ovom pravcu. Ovaj dogovor je najbolji dogovor koji smo uspeli da postignemo, smatra Lajčak. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: