Secesionističke fantazije

12:52 05. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

SARAJEVO - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina (BiH) samo kao jedna zemlja može postati član Evropske unije (EU), dodajući da "secesionističke fantazije" predstavljaju prepreke na putu BiH ka EU.

Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa članicom Predsedništva BIH uz reda srpskog naroda Željkom Cvijanović, rekla je Berbok koja je prenela da secesionistička politika dolazi iz Republike Srpske

Berbok se osvrnula i na ruski uticaj u BiH i dodala da je zabrinjava retorika u pogledu na Rusiju, prenosi RTRS.

Upućujem apel Banja Luci da na EU putu koračaju zajednički, istakla je Berbok.

Berbok je, uoči sastanaka u Sarajevu, sa ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem koji ju je sačekao ispred hotela, a zatim su se uputili prema Sebilju.

Ne možemo sebi priuštiti sive zone nigde u Evropi i moramo učiniti sve zajedno da zatvorimo bokove koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacija i infiltracije, rekla je Berbok.

Ona je razgovarala i sa visokim predstavnikom u BIH Kristijanom Šmitom, koji je zahvalio šefici nemačke diplomatije sa stalnu podršku toj instituciji. (kraj) mjj/ivt

Share: