Reagovanje na Antića

13:56 05. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik saopštio je danas na društvenoj mreži Iks da u trenutku sastanka sa predsednikom Vojnog sindikata Srbije Novicom Antićem nije znao da je on povezan s Federalnom službom bezbednosti (FSB), niti su Rusija i Ukrajina bile teme njihovog razgovora.

Bilčik je, u odgovoru na zahtev portala Politiko, naveo da je sa Antićem razgovarao o pitanjima koja se odnose na zapošljavanje vojnika i pravne procese s tim povezane.

Portal Politiko označio je Antića kao "agenta uticaja" FSB čiji je cilj da se infiltrira u evropske institucije, kako bi širio prorusku propagandu.

Politiko je pisao o sastanku koji je predsednik sindikata imao s Bilčikom i drugim evropskim poslanicima u Briselu u oktobru prošle godine.

"Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, učestvujem u brojnim sastancima sa različitim zainteresovanim stranama kako bih prikupio uvide koji se odnose na region. Ovi sastanci su suštinska komponenta mojih dužnosti. Predmetni sastanak, koji je zatražila Evropska federacija sindikata javnih službi, bio je fokusiran na rešavanje pitanja zapošljavanja vojnika i tekućih pravnih bitaka u vezi sa ovom temom", napisao je Bilčik.

On je istakao da ni u jednom trenutku nije znao za bilo kakve veze sa FSB osobe sa kojom se sreo, niti su pitanja Rusije ili Ukrajine bila teme sastanka.

"Pošto se EU suočava sa značajnim izazovima povezanim sa stranim mešanjem i dezinformacijama iz Rusije, ja sam posebno oprezan u pogledu ovih pretnji. To je vidljivo i iz mog rada i glasačkog dosijea o ovim pitanjima", naveo je Bilčik. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: