Energetski neefikasna Srbija

15:27 05. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Srbija je među zemljama sa najnižom energetskom efikasnošću u Evropi, pa se očekuje da projekat "Energetska efikasnost u zgradama javne uprave u Srbiji" doprinese obnovi i obezbeđivanju održivog, efikasnog i pouzdanog snabdevanja energijom odabranih javnih zgrada, saopštio je danas Regionalni program za energetsku efikasnost.

Očekivani rezultati projekta su 35 javnih zgrada koje će, posle rekonstrukcije, postati značajno energetski efikasnije, postavljanje solarnih panela na 125 zgrada i prve zgrade sa skoro nultom potrošnjom energije.

Banka KfW i Evropska unija obezbeđuju finansiranje u iznosu od 77,68 miliona evra.

U okviru šireg finansiranja KfW, potpisana su dva značajna ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 25,68 miliona evra iz fondova EU posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) iz Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP), KfW, grant sredstava i nacionalnog doprinosa, što je označilo početak realizacije projekta.

Sporazume o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i predstavnici KfW.

Srbija je među zemljama sa najnižom energetskom efikasnošću u Evropi, a Svetska banka procenjuje da 35 odsto potrošnje energije u kućama, 40 odsto u javnom sektoru i 25 odsto energije u industrijskom i komercijalnom sektoru mogu biti deo ušteda, imajući u vidu neiskorišćene potencijal.

Na primer, 300.000 do 400.000 stambenih zgrada neme termalnu izolaciju, dodaje se u saopštenju.

U ime nemačke vlade, KfW je prethodno obezbedio subvencionisani kredit za ovaj projekat u iznosu od 50 miliona evra, a dodatno, vlada Nemačke izdvojila je dva miliona evra bespovratnih sredstava za finansiranje neophodne ekspertske podrške.

Očekuje se da će, zahvaljujući ovom projektu, godišnje emisije ugljen dioksida u rekonstruisanim zgradama biti smanjene za najmanje 40 odsto.

Ukupno smanjenje emisija ugljen-dioksida iznosiće oko 11.750 tona. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: