Rast uz prave reforme

12:47 07. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD -  Šef Delegacija Evropske unije (EU) Emanuel Žiofre izjavio je danas da je ekonomija Srbije pokazala otpornost u proteklim godinama, kroz nekoliko kriza i sada je na 44 odsto proseka EU, ali da sa pravim reformama ona može udostručiti svoj rast u narednoj deceniji.

Žiofre je, na predstavljanju Sive knjige NALED, rekao da je Srbiji potreban brži rast i povezivanje sa EU kako bi se ubrzalo približavanje Uniji.

Potrebni su polička volja i vizija, rekao je Žiofre, kao i ispunjavanje reformskih procesa.

Unija je sa svoje strane predložila novi Plan rasta za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra, a kroz primenu neophodnih reformi Srbija i zemlje regiona mogu postati jedinstvenog tržišta i deo EU i pre formalnog članstva, dodao je on.

Žiofre je rekao da je potrebno unaprediti poslovno okruženje, nastaviti zelenu i digitalnu tranziciju, kao i razvoj ljudskog kapitala.

Ekonomski prosperitet nije pitanje sreće, već identifikacije i primene reformi kako bi se podsticao rast privrede, naglasio je on i dodao da je Srbija dobro pozicionirana da bude moderna brzo rastuća ekonomija.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli rekao je da je NALED dugoročan partner te institucije u zastupanju i spovođenju reformi u Srbiji.

Kolanđeli je rekao da je Srbija prošle godine napredovala u procesu energetske tranzicije, u čemu je i EBRD imala važnu ulogu i pomagala i nastaviće saradnju kada je reč o energiji sunca i vetra.

On je dodao da se nastavlja saradnja kada je reč o upravljanju otpadom, kao i o kvalitetu vazduha.

Kolanđeli je pozdravio nastavak digitalizacije određenih usluga, podsećajući da je EBRD važan finansijer kada je reč o inovacijama, izgradnji naučno-tehnoloških parkova.

Nisam video Plan rasta EU za Zapadni Balkan, ali Srbija može da računa na nas da primenimo preporuke, dodao je on.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David istakla je da se Siva knjiga može koristiti kao priručnik za rast privrede Srbije.

To može biti važna mapa puta šta bi trebalo uraditi da se ojača demokratija, rekla je ona i istakla da će to biti način da se Srbija približi Evropskoj uniji.

Ključna reč je dijalog i NALED ga ohrabruje između javnog, privatnog sektora, vlade i civlnog društva, rekla je Ben David, ističući da dijalog donosi dodatnu vrednost, transparentnost i odgovornost. (kraj) mjj/ivt/bdr

Share: