Parlament tuži Komisiju

12:21 12. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropski parlament se sprema da tuži Evropsku komisiju zbog kontroverzne prošlogodišnje odluke da odmrzne milijarde evra za Mađarsku, piše danas Politiko.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja u ponedeljak je sa 16 glasova "za" i jednim protiv odlučio da Komisiju izvede pred sud zbog kršenja svoje obaveze da zaštiti novac poreskih obveznika od zloupotrebe.

Prošlog decembra, Komisija je deblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih kohezionih fondova EU namenjenih Budimpešti, koji su bili zadržani zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu zakona.

Odluka je doneta dan pre samita EU na kojem su lideri trebalo da razgovaraju o novoj pomoći Ukrajini i otvaranju pristupnih pregovora za Kijev,potezima koje je mađarski premijer Viktor Orban pretio da će blokirati.

Odluka predsednice Komisije Ursule fon der Lajen da odmrzne sredstva naišla je na oštru reakciju poslanika Evropskog parlamenta, koji su je optužili da je "poklekla" pred Orbanovom ucenom.

Lideri političkih grupacija trebalo bi da se sastanu u četvrtak kako bi dali konačno zeleno svetlo predsednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli da do 25. marta slučaj iznese pred sud.

Zajedno sa liderima Socijaldemokrata, Zelenih, Levice i liberala, za taj potez bi tzrebalo da glasa i lider Evropske narodne partije Manfred Veber, dodaje Politiko.

Portparol Evropske komisije rekao je danas da se odluke donose na osnovu stogih uslova i rokova, a Mađarska je dostavila "sve dokaze koje je Komisija zahtevala kako bi pokazala nezavisnost svog pravosuđa.

Komisija smatra da je delovala u potpunosti u skladu sa pravom EU i braniće svoju odluku pred sudovima EU, dodao je portparol izvršnog tela Evropske unije. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: