Zločinci treba da odgovaraju

20:36 15. 03. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Pravda treba da obezbedi odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv nihovog veličanja, poručila je portarolka Evropske komisije Ana Pisonero povodom poziva na izdržavanje zatvorske kazne koji je dobila aktivistkinja Aida Ćorović zbog toga što nije platila novčanu kaznu zato što je gađala jajima mural Ratka Mladića.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa Pisonero je istakla da je sloboda izražavanja osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi i navela da svaka mera lišenja slobode ili krivične sankcije mora biti opravdana i srazmerna.

“Svaka takva mera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima, kako je to predviđeno članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima”, kazala je Pisonero.

Evropske institucije redovno u dokumentima ističu problem veličanja i glorifikacije ratnih zločinaca u Srbiji, navodi RSE.

U poslednjem izveštaj o napretku Srbije je ponovljen zaključak da određeni broj srpskih političkih partija i ličnosti, uključujući i ministarski nivo, nastavlja da pruža podršku osuđenim ratnim zločincima i javni prostor za njih.

Prema nalazima Evropske komisije u godišnjem izveštaju za Srbiju, osuđeni ratni zločinci nastavljaju da šire govor mržnje u javnom prostoru, a određeni političari i dalje bez posledica negiraju genocid u Srebrenici. (kraj) is/mk

Share: