Ostavka, pa kandidatura

14:20 18. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

ZAGREB - Ustavni sud Hrvatske zaključio je danas da predsednik Hrvatske Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost ne sme da učestvuje u političkim aktivnostima nijedne stranke, saopštio je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, javlja HRT.

"Član 96. Ustava propisuje da predsednik ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora izlazi iz stranke. On je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima niti jedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsednik bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za predsednika Vlade", izjavio je Šeparović povodom najave Milanovića da će predvoditi listu Socijaldemokratske partije (SDP) na izborima koje je u svojstvu predsednika Hrvatske zakazao za 17. april.

Ako se predsednik Hrvatske za vreme vršenja te dužnosti kandiduje za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsednika Vlade, mora odmah podneti ostavku predsedniku Ustavnog suda, a u tom slučaju dužnost privremenog predsednika Republike po sili Ustava preuzima predsednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud. (kraj) vem/dj

Share: