Otvoreni pregovori sa BiH

22:34 21. 03. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropski savet danas je na samitu u Briselu odobrioo otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

“Evropski savet je upravo odlučilo da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo, vaše mesto je u našoj evropskoj porodici", rekao je predsednik tog tela Šarl Mišel, prenosi RSE.

On je poručio da još mnogo posla treba da se uradi pre nego što Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

"Sada treba nastaviti težak posao da bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala kako vaš narod želi", rekao je.

U poslednjoj verziji nacrta zaključaka samita lideri su naglasili potrebu da Bosna i Hercegovina nastavi da preduzima "sve relevantne korake koje je postavila" Komisija, koji uključuju ekonomske, pravosudne i političke reforme, kao i veće napore u borbi protiv korupcije i pranja novca.

Nakon otvaranja pregovora, Evropska komisija šalje pregovarački okvir Evropskom savetu koji odobrava pregovarački okvir, posle čega se održava međuvladina konfenrecnija kojom zvanično počinju pregovori o članstvu.

Potom se otvaraju i zatvaraju poglavlja, nakon čega Evropska komisija usvaja pozitivno mišljenje o zatvaranju poglavlja. Sledeći korak je da Evropski parlament odobrava članstvo.

Potom sledi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju između EU i države kandidata, a to onda treba da ratifikuje svaka država članica EU.

Sledeći korak je da država kandidat ratifikuje sporazum, a poslednji je da Sporazum o pridruživanju stupa na snagu. (Kraj) is/bdr

Share: