Plac 3 vredan 5,4 miliona evra

11:41 26. 03. 2024. FONET | Bojan Bednar

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za evropske integracije Srbije Miroslav Gačević izjavio je danas da je poslednji deo projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC 3) Srbije i Evropske unije (EU) trajao pet godina i da je ukupno bio vredan 5,4 miliona evra.

On je na završnoj konferenciji o PLAC 3 koji je finasirala EU rekao da je cilj tog projekta bio doprinos unapređenju u procesu usklađivanja zakonodavnog okvira Srbije sa pravnim tekovinama EU i efektivne primene usklađenih procesa.

Dodao je da je cilj i dalje jačanje kapaciteta institucionalne strukture radi uspešnog vođenja pristupnih pregovora.

Gačević je rekao da je Ministarstvo za evropske intergracije bilo glavni korisnik PLAC 3, ali da su ga koristile i druga ministarstva i institucije koje učestvuju u procesu usklađivanja zakonodavstva.

Istakao je da su najintenzivnija saradnja sa nadležnim institucijama i najzastupljenija pregovaračka poglavlja tokom projekta bila u domenu životne sredine i klimatskih promena, bezbednosti hrane i veterinarske i fitosanitarne politike, slobode pružanja usluga, politike konkurencije i finansijskih usluga.

On je naveo da je u okviru PLAC 3 pripremljeno 666 dokumenata koji se odnose na usklađivanje 292 propisa EU.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva rekla je da je PLAC 3 obezbedio vrednu podršku harmonizaciji zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom EU.

Ukazala je da su na izradi projekta učestvovali eksperti iz 20 zemalja, uključujući i zemlje koje nisu članice EU.

Dodala je da je PLAC 3 služio kao zvezda vodilja procesu usaglašavanja sa standardima i pravnim tekovinama EU, čime se Srbija priprema za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Halačeva je ocenila da su to opipljivi koraci kojima se osnažuje veza između Srbije i EU. (kraj) mjj/bdb/mk

Share: