Sužen prostor za Srbiju

15:00 26. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-Pilja izjavila je danas da je manevarski prostor Srbije vrlo sužen pred sutrašnji sastanak Političkog komiteta PSSE na kojem će se glasati o izveštaju Dore Bakojani, u kojem je data preporuka da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

Bakojani će predstaviti izveštaj, biće diskusije i potom glasanje, za šta je potrebna dvo-trećinska većina, rekla je Pantić Pilja za Kosovo onlajn.

Uz preporuku da Kosovo bude primljeno u SE, Bakojani je, kao izvestiteljka, ocenila da bi članstvo Prištine donelo pravo srpskoj zajednici i svim ostalim manjinama na Kosovu da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, što bi im, kako smatra, donelo bolju zaštitu.

Pantić-Pilja je naglasila da je to vrlo licemerna izjava, jer je pre samo dve nedelje Dora Bakojani rekla dati pozitivno mišljenje tek kada Kosovo ispuni tri uslova u vezi sa vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani po presudi Ustavnog suda iz 2016. godine, Zajednicom srpskih opština, što je obaveza po Briselskom sporazumu i eksproprijacijom zemljišta.

Prema rečima Pantić- Pilje, svaki poslanik u PSSE glasa po svom ličnom nahođenju, a dve trećine glasova prisutnih članova u PSSE je dovoljno za pozitivno mišljenje, posle čega konačnu reč daje Komitet ministara u maju.

Ovaj vanredni sastanak Političkog komiteta, "zakazan je navrat-nanos" za 27. mart da bi sve bilo spremno za plenum u aprilu, moguće 18. aprila, a kada se završi glasanje u PSSE, zahtev Kosova ide na odlučivanje u Komitet ministara, rekla je Pantić- Pilja. (kraj) vip/ivt/mk

Share: