Protiv Kosova četiri poslanika

17:24 27. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PARIZ - Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas da je Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sa 31 glasom "za" dao pozitivno mišljenje da Kosovo postane član Saveta Evrope, četiri poslanika su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani, u kojem je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE.

Sledeći korak je da se zahtev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasedanje PSSE očekuje se 18. aprila.

Konačnu reč o tome da li će Kosovo postati član Saveta Evrope daće Komitet ministara SE.

Pantić Pilja je rekla da je delegacija Srbije učestvovala u raspravi i prenela stav da Kosovo nije država, da je sastavni deo Srbije i da se na toj teritoriji krše ljudska prava.

Pogazili su međunarodno pravo i nisu ispunili sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje, poručila je ona. (kraj) is/ivt/mk

Share: