Pozitivno za Kosovo u SE

18:01 27. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PARIZ - Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope odobrio je danas preporuku izvestioca Dore Bakojani o prijemu Kosova u tu organizaciju i predložio da se Prištini uputi poziv za članstvo u Savet Evrope, objavljeno je na sajtu PSSE.

Komitet je pozdravio opširnu listu obaveza koju su predočile vlasti na Kosovu i istakle da bi "članstvo vodilo jačanju standarda u poštovanju ljudskih prava obezbeđujući pristup Evropskom sudu za ljudska prava za sve koji su pod jurisdikcijom Kosova".

Tokom redovnog prolećnog zasedanja PSSE, preporuka Komiteta za politička pitanja i demokratiju naći će se pred poslanicima 46 država članica 18. aprila, kada će se i glasati o članstvu Kosova.

Finalnu odluku o pristupanju Kosova toj organizaciji imaće Komitet ministara SE.

Priznajući da se radi o situaciji bez presedana kada je reč o zahtevu za članstvo, jer određen broj država članica SE ne priznaje Kosovo kao državu, Komitet je pozvao na "diplomatiju, dijalog i kompromis", odnosno apelovao na Komitet ministara da osigura da članstvo Kosova bude bez "prejudiciranja stavova individualnih država članica kada je reč o državnosti Kosova".

Članstvo u SE biće katalizator za Kosovo da nastavi napredak u jačanju ljudskih prava, demokratije, vladavine prava, kao i da rešava izazove i pitanja koja su izvor briga, naglasio je Komitet i to ilustrovao jazom normativnih standarda i njihove efektivne impelementacije, potrebe da se unapredi zaštita manjinskih zajednica.

Potrebno je negovati klimu koja vodi poverenju, pomirenju i inkluziji, naglasio je Komitet, koji je kao ogroman napredak ocenio odluku Prištine da primeni odluku Ustavnog suda Kosova u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani.

Komitet je naglasio da bi uspostavljanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude "obaveza posle članstva", kako bi se osiguralo da Kosovo obezbedi poštovanje prava kosovskih Srba, odnosno da proces eksproprijacije bude sproveden uz striktno poštovanje zakona i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom, navedeno je u saopštenju.

Komitet je ujedno konstatovao pogoršanje bezbednosne situacije u opštinama na severu Kosova i dodao da je "rizik od otvorenog nasilja realan".

Bezbednost zavisi od zaštite prava srpske zajednice, deeskalacije tenzija i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, navedeno je u saopštenju.

Komitet je preporučio da Skupština SE pokrene proces monitoringa za Kosovo, kako bi se osiguralo da kandidat ispunjava svoje obaveze. (kraj) vem/ivt

Share: