Uloga Evropske komisije

14:21 04. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska komisija (EK), koja je javnosti u Srbiji uglavnom poznata po godišnjim izveštajima o napretku država ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), kolokvijalno se može nazvati vladom EU, imajući u vidu nadležnosti koje ima i dužnosti koje obavlja, piše danas Demostat u serijalu "Edukacija" uoči evropskih izbora.

Evropska komisija je zamišljena kao organ koje ima nadnacionalni karakter, odnosno deluje nezavisno od volje država članica.

Komisija se sastoji od 27 članova, među kojima se biraju predsednik i potpredsednici.

Mandat aktuelnog saziva Evropske komisije traje do 31. oktobra 2024. godine i na njenom čelu je Ursula fon der Lajen.

Evropska komisija je uspostavljena 1951. godine, na inicijativu Roberta Šumana, pod nazivom "Visoko nadleštvo" u tadašnjoj Evropskoj zajednici za ugalj i čelik.

Procedura nalaže da, pošto se države članice Unije usaglase o kandidatu za predsednika i ostalim članovima Komisije - komesarima, taj izbor treba da potvrdi Savet EU, a potom se izjašnjava Evropski parlament.

Da bi bili izabrani, kandidati za članove EK moraju da prođu procedure ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti, neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima, kao i proveru eventualnog postojanja konflikta interesa

Savet EU i zvanično proglašava novi saziv Evropske komisije.

Parlament može u svakom trenutku da izglasa nepoverenje Evropskoj komisiji, ali ne može da smenjuje pojedinačne komesare.

Oblasti nadležnosti komesara su: saobraćaj i energetika, konkurencija, poljoprivreda, seoski razvoj i vodoprivreda, privreda i informatičko društvo, unutrašnje tržište, poreska politika i carinska unija, istraživanje; ekonomska i monetarna pitanja, razvoj i humanitarna pomoć, proširenje, spoljni poslovi, trgovina, zaštita zdravlja i potrošača, regionalna politika, obrazovanje i kultura, budžet, pravosuđe i unutrašnji poslovi, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Aktuelna predsednica EK Ursula fon der Lajen postala je prošlog meseca i zvanična kandidatkinja Evropske narodne partije (EPP) za tu funkciju.

Njen glavni rival u trci za novi mandat iće Nikolas Šmit, predstavnik Partije evropskih socijalista (PES), inače komesar EU za poslove i socijalna prava.

Odluka o novom predsedniku EK biće doneta na jesen, a dosadašnja praksa pokazala je da se na tu dužnost imenuje kandidat porodice stranaka koja na izborima ostvari najbolji rezultat.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna u svim državama EU. (kraj) vem/ivt

Share: