Sprovesti Sporazum

16:15 05. 04. 2024. FONET | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparol Evropske unije (EU) Petar Stano izjavio je danas, upitan o navodima Srbije da će raditi na sprečavanju ulaska Kosova u Savetu Evrope u kontekstu Sporazuma o putu normalizacije, da EU očekuje samo jedno - da i Beograd i Priština bez odlaganja počnu da sprovode sporazum koji su potpisali.

Kako je rekao, kada je reč o Savetu Evrope, to je pitanje za članice Saveta Evrope, a ključno je da Beograd i Priština u dijalogu postignu napredak.

"Najvažnije je da se fokusiraju na sprovođenje sporazuma, to će pomeriti obe strane napred", rekao je Stano.

Na pitanje zašto EU jasno ne kaže da je lobiranje Srbije protiv ulaska u Kosova u Savet Evrope kršenje Sporazuma o putu normalizacije, Stano je rekao da može samo da ponovi da EU očekuje primenu sporazuma bez daljih odlaganja, a da ako Beograd i Priština ne budu to učinili, snosiće posledice koje su povezane sa njihovim pristupnim putem ka EU.

Upitan koliko ozbiljno uzima pretnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija napustiti Savet Evrope ako ta organizacija prihvati Kosovo, Stano je rekao da je Savet Evrope potpuno odvojena organizacija od EU i da ako zemlje odluče da napuste Savet Evrope, to nije na EU da komentariše, već na Savetu Evrope.

"Savet Evrope je veoma važna evropska organizacija, posebno kada je reč o ljudskim pravima. Mogu da podsetim da je i za Kosovo i za Srbiju veoma važno da ispune obaveze koje su sami preuzeli u Ohridu i u Briselu", rekao je Stano.

On je dodao da je na godišnjicu sporazuma jasno rečeno da će obe strane osetiti posledice nesprovođenja sporazuma. (kraj) vbr/and/mk

Share: