Hrvatima 1,5 miliona evra

16:49 05. 04. 2024. FoNet | Velimir Ilić

AZGREB - Hrvatska čvrsto stoji uz Hrvate u Srbiji, poručio je danas u Zagrebu državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Domagoj Mikulić prilikom dodele ugovora iz Programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije za 2024. godinu.

Radi podrške Hrvatima u Srbiji iz tog programa danas su dodeljena 32 ugovora vredna ukupno 1,5 miliona evra, javila je agencija Hina.

Mikulić je na ceremoniji poslao poruku hrvatskom narodu u Srbiji da Hrvatska čvrsto stoji uz njega, a stajaće i dalje.

"Lani je alokacija iznosila 500.000 evra, sada smo to digli na milion i po evra, a verujem da ćemo i ubuduće naći dodatna sredstva kako bi realizovali još projekata i nastavili snažnu podršku Vlade i Osječko-baranjske županije hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji", rekao je Mikulić.

On je ocenio da odnos Srbije prema Hrvatima nije jednak odnosu kakav srpska nacionalna manjina ima u Hrvatskoj.

"Time šaljemo poruku srpskim vlastima da primene barem ono što mi činimo za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj", rekao je Mikulić.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić rekao je je kako je pre sedam godina posetio Zajednicu Hrvata u Vojvodini i kroz razgovor shvatio da njihova matična država, Srbija, ne podržava projekte hrvatske nacionalne manjine.

Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj su sve nacionalne manjine apsolutno podržane u svom radu, nalaze se čak i u Vladi i svoje projekte realizuju na dnevnoj bazi, ocenio je Anušić, ocenivši a je Program prekogranične saradnje "ozbiljan projekt okupljanja Hrvata koji žive izvan domovine".

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić podsetila je da se pre nešto više od osam godina u Srbiju iz Hrvatske za hrvatsku zajednicu izdvajalo dvadesetak hiljada evra, a danas zahvaljujući Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, Anušiću i bivšoj ministarki Nataši Tramišak, dolazi više od milion evra.

Na pitanje koliko finansijskih sredstava za hrvatsku zajednicu izdvaja Srbija, Vojnić je odgovorila da iz budžeta dobijaju ukupno 180.000 evra. (kraj) vip/mk

Share: