Prijem Kosova prva tačka

19:08 05. 04. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

STRAZBUR - Zahtev Kosova da postane član Saveta Evrope biće glavna tema prolećnog zasedanja, koje će biti održano u Strazburu od 15. do 19. aprila, saopštila je danas Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Zahtev Kosova da postane član Saveta Evrope biće glavna tema prolećnog zasedanja, koje će biti održano u Strazburu od 15. do 19. aprila, saopštila je danas Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

U napomeni ispod dnevnog reda navedeno je da će "svako pozivanje na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, biti shvaćeno u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i bez prejudiciranja statusa Kosova", prenosi Kosovo onlajn.

Na dnevnom redu će biti i debata o "smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovoj borbi protiv demokratije".

Skupština bi trebalo da raspravlja i o podršci obnovi Ukrajine koristeći zamrznuta ruska državna sredstva, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade Ruslana Stefančuka.

Zatražena je hitna rasprava u vezi sa "nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava", a na dnevnom redu je i debata o "ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi".

Parlamentarci će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu, a imaće debatu i o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi, kao i o dobroj praksi na referendumima.

Skupština će raspravljati i o poštovanju obaveza Albanije, uključujući predlog da se prekine potpuni nadzor ove države članice. (kraj) is/mk

Share: