Srbija treba da bude deo EU

20:39 08. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PARIZ - Nemojte sumnjati u nameru Evrope da vas primi u svoje okrilje, poručio je večeras francuski predsednik Emanuel Makronposole, razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i naglasio da će Francuska učiniti sve da obaveze preuzete Briselskim sporazumom od pre godinu dana budu ispunjene.

Makron je, u zajedničkom obraćanju s Vučićem u Jelisejskoj palati, rekao da redovnost kontakata svedoči o bilaterlanim vezama i koju važnost pridaje odnosima Srbije i Francuske.

U srcu našeg partnerstva je pristupanje Srbije EU i uloga Francuske u Uniji. Dok ukrajinski rat ulazi u treću godine, mi pokušavamo da ujedinimo našu Evropu i članstvo Srbije je u našem ineteresu, rekao je Makron.

To nije nametnut proces, već slobodan izbor i potpuno sam uveren u važnu ulogu Srbije, rekao je Makron i pozdravio angažovanje Srbje u brojnim evropskim misijama za očuvanje mira.

Makron je rekao da ne zaboravlja posetu Srbiji 2019. godine, dodajući da je to nešto što bi voleo da ponovi.

Važno je da Srbija nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađujući svoje stavove sa evropskim i u tom smislu podsećam na sastanak u Tirani i susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali postoje i brojne druge tačke - među kojima je liberalizacija medija - koje su važne na evropskom putu, dodao je Makron. Francuski šef države se osvrnuo i na pitanje Kosova, dodajući da je to obećanje i zalog za budućnost regiona, odnosno da se sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu, postignutom pre godinu dana, mora ispuniti.

Francuska će učiniti sve da obaveze preuzete tim sporazumom budu ispunjene, da dvaki korak bude ispunjen. O tome ćemo večeras pričati, zašto su svi ti koraci od suštinske važnosti, dodao je Makron.

On je naglasio kako je važno i da svi učesnici napada u Banjskoj budu privedeni pravdi, kao i da sa druge strane treba prevazići tenzije nastale usled odluka kosovskih vlasti koje se tiču opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Nama su poznati uslovi tih obaveza, pozdravljam vaše obaveze, ali želim i da prištinske vlasti ispoštuju svoj deo i da izbori budu organizovani sa demokratskim legitimitetom, posebno u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, dodao je francuski predsednik.

Svestan sam teškoća postizanja kompromisa, ali se nadam da će lideri imati viziju i snagu da u tome istraju i doprinesu stabilnosti u regionu, poručio je Makron.

On je rekao da ceni privrženost Vučića jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, prenoseći spremnost Evrope da pruži svaku podršku da se prevaziđu konflikti iz prošlosti.

Srbija može da računa na podršku Francuske agencije za razvoj koja je uložila 570 miliona evra u razvoj od moje posete 2019. godine, poručio je Makron.

Dve zemlje beleže razvoj privrednih odnosa, dodao je on i najavio jačanje saradnje u sektorima zaštite životne sredine, transporta, nuklearnih postrojenja.

Drago mi je što ste imali dobar dijalog sa predstavnicma odbrambenih snaga naše zemlje, što potvrđuje političko poverenje, rekao je Makron i naglasio da dve države sa punim poverenjem idu u dane koji predstoje. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: