Kasno Marko na Kosovo stiže

17:33 16. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nekadašnja ambasadorka Srbije u Savetu Evrope (SE) Slađana Prica izjavila je danas da Srbija nije vodila aktivnu nego reaktivnu politiku kada je reč o aplikaciji Kosova za članstvo u toj organizaciji, podsećajući da Priština ne kuca na ta vrata "od pre neki dan".

"Kasno Marko na Kosovo stiže", dodala je ona, komentarišući današnju sednicu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i zahtev za prijem Kosova.

Činjenica je da je Kosovo još 2020. godine podnelo prvi zahtev, 2022. godine zvanično uputilo pismo Komitetu ministara, navela je Slađana Prica i dodala da je tada propuštena prilika da se možda nešto uradi ili da se bar sarađuje na rešavanju tog pitanja. Komitet ministara jednostavno je otvorio proceduru, prosledio PSSE, dodala je Prica.

Ona je podsetila da u članu 4 Ohridskog sporazuma jasno stoji da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Kosovo je članica već nekih bitnih međunarodnih organizacija i tela, MMF, Svetske banke, pokušava uporno da dobije članstvo u INTERPOL, UNESCO. Znači, mi smo s jedne strane ne potpisujući, ali prihvatajući – sami sebi praktično napravili ozbiljnu prepreku – prihvatajući takvu jednu odrednicu – nećemo se protiviti članstvu u međunarodnim organizacijama", objasnila je ona.(kraj) vem/ivt/bdr

Share: