RS da obustavi inicijative

13:03 18. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano pozvao je danas lidere Republike Srpske da obustave zakonodavne inicijative koje podrivaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i funkcionisanje njenih institucija, osnovnih sloboda i idu protiv obaveza te zemlje na evropskom putu.

Na sednici Skupštine u Banjaluci se razmatraju Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu, odnosno o "stranim agentima".

Evropska unija ističe da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodna ličnost BiH moraju biti poštovani. Bilo koje radnje protiv ovih principa će voditi ozbiljnim posledicama, navodi se u pisanoj izjavi Stana objavljenom na sajtu Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).

On je naglasio da, posle martovske odluke Evropskog saveta da EU otvori pregovore o pristupanju sa BiH, očekuje da će i entitet RS "napraviti korake napred, umesto radnji koje su suprotne evropskom putu".

Odluka Evropskog saveza je dokaz da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultat. Pozivamo lidere BiH da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i vrate se pregovorima, u korist naroda te zemlje i njene budućnosti u EU, naglasio je Stano. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: