Svi sporazumi važe

14:50 19. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da su Briselski sporazum, postignut pre 11 godina, kao i svi ostali sporazumi postignuti u dijalodu Beograda i Prištine pred okriljem Evropske unije (EU), validni dokumenti i moraju biti primenjeni i poštovani.

Jasno je da je primena ključ i to važi za sve sporazume, rekao je Stano na redovnom susretu sa novinarima u Briselu, naglašavajući da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština jedna od ključnih i hitnih obaveza kosovske strane.

To smo jasno, kao EU, sa ostalim partnerima preneli sagovornicima. Isto važi i za Ohridski sporazum, što je jasno naglasio visoki predstavnik i druge države članice - da je napredak u primeni tog sporazuma usko povezan sa napretkom Srbije i Kosova na evropskom putu, rekao je Stano i podsetio da je nedavno bilo godinu dana od postizanja Ohridskog sporazuma.

Stano je upozorio da će biti ozbiljnih posledica ako partneri ne ispune preuzete obaveze, ali tu će cenu platiti građani Srbije i Kosova, o kojima lideri tvrde da brinu. (kraj) vem/ivt/dj

Share: