Podrška proširenju EU

16:47 22. 04. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BRDO KOD KRANJA - Proširenje Evropske unije je u njenom strateškom, ali i bezbednosnom interesu, saglasili su se danas učesnici sastanka na vrhu u Brdu kod Kranja povodom 20. godišnjice prijema Slovenije u članstvoi EU.

"Proširenje je važno i znači veliku transformacijsku moć. Mi smo predsednici država koje podržavaju ulazak država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, uključujući i Moldaviju i Gruziju", rekla je slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar, javlja agencija Hina sa samita predsjednika Sloveniji susednih zemalja na Brdu kod Kranja.

Ona je najavila da će Slovenija nastaviti da pruža pomoć tim zemljama i dalje nastaviti pružati.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen je podsetio na usvajanje "istoriijskih odluka o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldavijom".

"Austrija podržava te odluke. Imamo svoj jasan strateški interes, a to je daljnje proširenje Evropske unije. Pre svega mislim na države Zapadnog Balkana, one su naši susedi. Isto tako je naš bezbednosni interes da one uđu u Uniju. Mislim da smo na pravom putu", ocenio je austrijski predsednik.

Hrvatski šef države Zoran Milanović istako je da "nije sve u ispunjavanju kriterijuma", već je "nažalost puno i previše toga u politici", zbog čega države poput Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore "nisu otvorile nijedno poglavlje".

"Tu je i Srbija koja se mora odlučiti definitivno gde politički, vrednosno i strukturno pripada. Međutim, sve te države zajedno imaju nominalni BDP manji nego Hrvatska i Slovenija zajedno. Dakle, to je u ekonomskom smislu malen izazov i malena glavobolja za nekoga tko bi hteo naći rešenje. Ali, očito ne želi i za to ne možemo kriviti ni Kinu ni Rusiju. To je naš problem. Neko to zaustavlja", ocenio je predsednik Hrvatske.

Milanović je rekao kako Unija mora pronaći "nekakav put razuma".

Share: