Tenzije nisu smanjene

19:20 22. 04. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da ishod jučerašnjeg referenduma o smeni predsednika četiri opštine na severu Kosova ne doprinosi smirivanju tenzija i otvaranju puta za povratak Srba u kosovske institucije, što je neophodno za normalizaciju odnosa.

On je naveo da je odluka političkih stranaka koje predstavljaju kosovske Srbe na severu da se povuku iz procesa i pozovu na bojkot dovela do niza poteškoća, uključujući uspostavljanje nekih biračkih odbora bez ijednog Srbina, prenosi RSE.

Naveo je i da odluka direktora škola po srpskom programu na severu Kosova da ne dozvole korišćenje škola za biračkih mesta, nekoliko dana pre dana glasanja, stvorila ozbiljne izazove za Centralnu izbornu komisiju.

EU žali što su kosovski Srbi na severu Kosova propustili priliku da ostvare svoje pravo glasa i izaberu gradonačelnike koji bi bili zaista reprezentativni, kazao je Stano.

On je nagovestio da bi Brisel bio spreman da razmotri mogućnost ukidanja sankcija Kosovu, ali tek nakon što evropski šef diplomatije Đosep Borelj podnese izveštaj državama članicama.

"U skladu sa svojim zaključcima od 12. decembra 2023. godine, Savet će raspravljati o merama EU na osnovu izveštaja visokog predstavnika o ispunjavanju zahteva EU", naveo je Stano.

EU je u junu prošle godine uvela restriktivne mere Kosovu, nakon nasilja krajem maja 2023, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani u aprilu 2023, nakon što su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo. (kraj) is/bdr

Share: