Parlament o ukidanju viza

13:17 23. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Evropski parlament danas se, na plenarnoj sednici u Strazburu, izjašnjava o ukidanju viza za građane Kosova sa srpskim pasošima, a tokom poslednje sednice u ovom sazivu trebalo bi da glasaju i o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Poslanici treba da usvoje izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Kooridinacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode, prenosi dopisnik RTS .

Tokom sednice, koja je počela juče, a traje do 25. aprila, evropski poslanici glasaće i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

U Evropskom parlamentu se očekuje da će biti većina za odluku o ukidanju viza za nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije i kada to bude izglasano, to će praktično biti poslednji korak u proceduri odlučivanja.

Prema rečima slovenačkog poslanika i izvestioca za ovo pitanje Matjaža Nemeca, liberalizacija mogla da stupi na snagu već do leta, čime i Srbi sa Kosova više ne bi bili zapravo jedina populacija na Zapadnom Balkanu i grupa stanovništva koja nema mogućnost slobodnog putovanja u zemlje EU. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: