Ukidanje mera posle izveštaja

12:54 24. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Većina država članica Evropske unije (EU) se zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo, potvrdilo je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE) više diplomatskih izvora u Briselu.

Jedina razlika među državama članicama, prema saznanjima RSE, se odnosi dali da se mere ukinu odmah ili postepeno.

U utorak, 23. aprila, je održan sastanak ambasadora država članica EU gde se raspravljalo o mogućnosti ukidanja mera u svetlu održanog glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova koje je održano u nedelju, 21. aprila.

Na sastanku je izveštaj podneo i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Kako se saznaje iz izvora koji su upućeni sadržajem rasprave, predstavnici mnogih država članica koji su održali govor tokom rasprave, su istakli želju da se, kako su naveli, bolje izbalansira pozicija EU prema Kosovu i Srbiji i zagovaraju ukidanje restriktivnih mera za Kosovo.

Grupa država, među kojima i Nemačka, Italija i Francuska je, prema ovim izvorima, podržala postepeno ukidanje mera protiv Kosova, ukoliko vlasti u Prištini nastave da pokazuju napore za deeskalaciju situacije, dok je druga grupa zemalja EU, međutim, zatražila na sastanku hitno ukidanje mera.

Posle rasprave, ambasadori država članica EU su pozvali visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja da sačini izveštaj Savetu EU o napretku Kosova u sprovođenju postojećih zahteva EU.

Predstavnici država EU će se, potom, ponovo vratiti pitanju mogućeg ukidanja mera za Kosovo. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: