Usklađivanje sa politikom EU

15:53 24. 04. 2024. FONET | Davor Pašalić

BEOGRAD - Koizvestilac Evropskog parlamenta za Plan rasta za Zapadni Balkan Karlo Resler izrazio je danas nadu da će svih šest država regiona biti u mogućnosti da koriste šest milijardi evra koje su na raspolaganju, ali je3 naglasio da će biti nužno da ostvare napredak u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU).

O tome će odlučivati Evropska komisija, ali svaka država Zapadnog Balkana treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, rekao je Resler.

Resler je ocenio da Plan za Zapadni Balkan, koji je usvojen danas u Evropskom parlamentu, predstavlja veliki potencijal za transformaciju društava i državnih institucija, uz do sada najsnažniju evropsku podršku.

Tih šest milijardi evra svedoče o opredeljenosti EU da je mesto tih šest država unutar Unije. Pred tim zemljama je težak posao na putu u članstvo, ali očekujem da taj instrument doprinese približavanju Srbije i drugih država regiona EU, izjavio je Resler.

Resler je naveo da je bitno kako će izgledati reformska agenda svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Sledeće aktivnosti ne zavise od Evropskog parlamenta, već će se događati u šest država regiona, uz konsultacije i dijalog sa Evropskom komisijom, po uzoru na to kako je izgledalo sa nacionalnim planovima oporavka i otpornosti unutar EU, rekao je Resler.

On je izjavio da je Evropski parlament danas potvrdio zakonsko obavezujući akt za sve države i institucije EU, kojim je jasno definisano da će biti potrebno da Evropska komisija odobri reformske agende, u okviru čega će određenu ulogu imati i pojedine članice.

Tek pošto se jasno definisane reformske aktivnosti sprovedu, mogu se očekivati uplate u budžete šest država Zapadnog Balkana, poručio je Resler.

Fond Plana rasta za Zapadni Balkan iznosi ukupno šest milijardi, od čega su dve milijarde u formi bespovratne pomoći, a preostale četiri milijarde u vidu kredita sa povoljnim ratama. (Kraj) vem/drp/bdr

Share: