EU glavni partner Srbije

17:19 24. 04. 2024. FoNet | Branko vučković

KRAGUJEVAC - Evropska unija (EU) je glavni partner Srbije, a samo u prošloj godini je zabeleženo 40 milijardi evra razmene, rekao je danas u Kragujevcu ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre posle potpisivanja Memoranduma o saradnji na otvaranju Evropske kuće u tom gradu.

"Imamo dosta evropskih kompanija koje dolaze ovde i ulažu u Srbiju. Nastavljamo i dalje da razvijamo tu saradnju, ne samo sa nadležnim organima, sa institucijama već i sa privatnim sektorom", dodao je Žiofre.

Žiofre je s gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem potpisao Memorandum o saradnji, u prisustvu ambasadora Italije i Slovačke u Srbiji Luka Gorija i Mihala Pavuka.

Otvaranje Evropske kuće planirano je za 2025. godinu u nekadašnjoj poslastičarnici "Srce" u Ulici Branka Radičevića u centru grada.

Žiofre je najavio da će ona biti mesto gde će EU građanima Kragujevca prezentovati svoje projekte i ideje koje realizuje ili će da realizuje u Srbiji.

Nameravamo da sve to približimo građanima, da pokažemo sve što Evropska unija može da uradi, šta čini i šta možemo da uradimo zajedno, rekao je on.

Žiofre je ukazao da EU i Kragujevac već sarađuju na realizaciji niza zajedničkih projekata, poput pešačkog mosta i sportskih terena, odnosno projekta Kliničkog centra zajedno sa Evropskom investicionom bankom, a postoje i programi za mala i srednja preduzeća koji pospešuju ekonomsku saradnju.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je istakao da je Kragujevac uz podršku EU realizovao projekte u vrednosti od 4,2 miliona evra i da ima spremnih 20 novih projekata.

Ambasador Italije Luka Gori je rekao da se njegova zemlja veoma zalaže i radi na tome da Srbija što pre uđe u EU.

Drugi motiv zbog kojeg smo ovde je da pokažemo koliko su jake ekonomske veze Srbije i EU i da Italija kao članica EU gaji izuzetno jake ekonomske veze sa Srbijom, izuzetno je veliko prisustvo italijanskih kompanija u Srbiji, rekao je Gori.

Amabasador Slovačke Mihal Pavuk je rekao da je njegova zemlja primer svega što EU može da uradi za jednu zemlju na putu evrointegracija i da Slovačka pruža punu podršku Srbiji u tom procesu.

Unija se ne tiče samo glavnih gradova, već i svih manjih gradova i mesta i važno je da svi doprinosimo tom procesu, rekao je Pavuk. (kraj) vem/bv/mk

Share: