Šolc podržao Makrona

22:29 25. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u osnovi je podržao mere koje je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predložio za privredno snažnu i bezbednu Evropu.

Zajednički je cilj Francuske i Nemačke "da Evropa ostane snažna", napisao je u četvrtak na platformi Iks povodom Makronovog važnog govora.

"Tvoj govor nudi dobar podsticaj kako u tome možemo uspeti", dodao je Šolc.

Makron je u govoru na Sorboni upozorio da Evropi u narednih deset godina preti opasnost da postane "oslabljena ili čak deklasirana".

Štaviše, rekao je da "moramo biti jasni da je naša Evropa smrtna, da može da umre".

Zatražio je da se usvoji evropska odbrambena strategija sa zajedničkom industrijom naoružanja i ubrzanim ponovnim naoružavanjem uz pomoć fondova EU. Na taj način treba se izboriti sa pretnjom od Rusije.

Evropa mora i da preispita svoju trgovinsku politiku zbog ogromnih subvencija koje SAD i Kina ulažu u svoje privrede, rekao je Makron. U ključnim tehnologijama prednost treba davati evropskim proizvodima.

"Zajedno guramo EU napred - politički i privredno", prokomentarisao je Šolc.

Odnosi Šolca sa Makronom su otkako je krajem 2021. izabran za kancelara manje više hladni. Kancelar ipak nastoji da odagna takav utisak.

"Emanuel Makron i ja imamo veoma dobre lične odnose - rekao bih da su veoma prijateljski", izjavio je u martu. (kraj) dep/mk

Share: