Održiva potrošnja hrane

11:45 02. 05. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEČ - Bečki brend organske hrane "Wiener Gusto", koji je 2023. godine osvojio nagradu Evropske unije za organsku proizvodnju u kategoriji "Najbolji organski grad", stimuliše održivu potrošnju hrane, koja proističe iz ekoloških metoda proizvodnje čime i smanjuje negativan uticaj na klimatske promene.

"Wiener Gusto" je deo bečkog gradskog odeljenja za šumarstvo i poljoprivredu tako da ima institucionalne ingerencije i multidisciplinarni pristup resursima.

Izvršna direktorka brenda Katarina Šajbenhofer kazala je da Beč ima potrebu za sopstvenom šumom, jer je oko 20 odsto teritorije grada pokriveno šumama, što znači da se samo u gradu brine o oko 8.700 hektara šuma, a van urbanog područja grada Beč ima skoro 33.000 hektara šume van grada.

Površinska voda se filtrira i prečišćava dok teče sa površine u zemlju i ponovo u izvore vode.

"Da bismo imali bezbednu vodu za piće, neophodno je da imamo zdravo zemljište koje može da filtrira površinsku vodu, a zdravo zemljište je moguće stvoriti samo raznolikom vegetacijom koja je sposobna da zaštiti zemljište od erozije i da obezbedi neophodne resurse organizmima koji žive u zemljištu", objasnila je Šajbenhofer.

Prema njenim rečima, za zdravu vegetaciju potrebna je i održiva populacija divljih životinja, jer se životinje hrane biljkama i tako ostvaruju veliki uticaj na nju.

"Aktivnosti odeljenja u tim šumama se ne odnose samo na upravljanje šumama, već i na upravljanje divljim životinjama", zaključila je Šajbenhofer dodajući da se kroz "gazdovanje" šumama i divljim životinjama akumulira određena tržišna roba kao što je visokokvalitetna divljač.

Osim šumskih površina, Šajbenhofer naglašava da Beč poseduje i oko 2.200 hektara poljoprivrednih površina u gradu i van njega, kojim u velikoj meri upravlja Odjeljenje za poljoprivredu i šumarstvo Grada Beča.

Kako je ukazala, razlozi za sve to su ukorenjeni u istoriji Beča, jer je grad davnih dana pokrenuo sopstvenu poljoprivredu kako bi obezbedio nezavisan izvor hrane za bolnice, sirotišta i tako dalje.

"Iako to više nije slučaj, gradska poljoprivreda je ipak nastavljena", napomenula je Šajbenhofer.

Ona naglašava da je sedamdesetih godina prošlog veka grad započeo izvesne pilot projekte kako bi se bavio organskom i ekološkom poljoprivredom, nakon čega je Beč počeo da prebacuje celu svoju poljoprivredu na organsku i time postao jedan od pionira organske poljoprivrede u Austriji.

"Beč je danas jedan od najvećih organskih poljoprivrednika u Austriji i proizvodi organski krompir, sočivo, pšenicu, raž, slanutak i tako dalje", tvrdi Šajbenhofer dodajući da je 2023. godine "Wiener Gusto" počeo sa uzgojem organski sertifikovanih goveda i svinja u ekstenzivnom i prirodnom obliku.

Kako je Šajbenhofer ispričala, svaki okrug šumske uprave prodavao je svoje proizvode obližnjim restoranima.

Smatra da je "Wiener Gusto" odličan instrument da kroz visokokvalitetne proizvode sav trud tog odeljenja učini vidljivim i opipljivim za građane.

"To je odličan način da naučite ljude svih uzrasta o proizvodnim procesima, o razlikama između konvencionalnih i organskih metoda, kao i da ih podučite o uticajima na životnu sredinu", naglasila je Šajbenhofer.

Tvrdi da se kroz takav način proizvodnje potrošači mogu povezati sa samom proizvodnjom, jer "danas prečesto postoji ogromna razlika i ogroman jaz između onoga što potrošač misli kako je proizvod napravljen i stvarne stvarne ponude".

"Građani mogu da nauče i vide i osete odakle hrana dolazi, kako se pravi, mogu da se identifikuju sa proizvodima koje svakodnevno konzumiraju i kroz ovo mogu naučiti da još više cene svoju hranu i da je jedu svesnije", poručila je Šajbenhofer.

"Wiener Gusto" omogućava da se ostvari i dodata vrednost u regionu partnerstvom sa lokalnim preduzećima umesto sa inostranim partnerima.

Prve ideje o gradskom brendu organske hrane pojavile su se u martu 2021. godine, a od tada su osnovane onlajn i oflajn prodavnice širom Beča.

Godinu dana kasnije, u septembru 2023. godine stigla je i evropska nagrada.

"Meso koje prodajemo potiče od srne, jelena i vepra, a nudimo ih u raznim vrstama kao sveže ili kao smrznuto meso", kazala je Šajbenhofer.

Prema njenim rečima, Beč ima svoju klanicu odmah u kojoj se prerađuje meso domaće svinje i goveda u organski sertifikovano svinjsko i juneće meso.

"Ukupno smo u 2023. uspeli da preradimo oko 13 metričkih tona mesa, a osim mesa, prodajemo razne vrste krompira, nekoliko pšeničnog, raženog i speltinog brašna, ulja od lanenog i suncokretovog semena, sočivo kao i leblebije", naglasila je Šajbenhofer.

Objasnila je da je reč o 200 metričkih tona samo pšeničnog brašna, 10.000 boca lanenog ulja ili pet tona sočiva, koji se proizvedu svake godine. (kraj) mjj/kt/dj

Tekst je nastao u okviru projekta Puls Evrope koji finansira Evropska unija u Srbiji.

Share: