Ključna uloga slobodnih medija

14:02 03. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEČ - Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), malteški ministar Ijan Borg, i predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro istakli su danas, povodom Svetskog dana slobode medija, ključnu ulogu nezavisnog novinarstva u suočavanju sa globalnim izazovima i krizama.

"Slobodni mediji su kamen-temeljac demokratije i suštinski deo OEBS-ovog sveobuhvatnog pristupa bezbednosti. Kao ključni agent u stvaranju javnog diskursa, mediji omogućavaju građanima da učestvuju u javnim raspravama i informisano odlučuju, dok istovremeno motre na odgovnornost (političkih) lidera", poručili su Borg i Ribeiro, saopštio je OEBS.

"Jačanje otpornosti javnosti i naših demokratija kroz suzbijanje dezinformacija i negovanje slobodnog medijskog okruženja je najveća obaveza predsedavanja Malte“, istakao je Borg i naglasio da su prioriteti u tom pogledu "medijska i informatička pismenost i osiguranje bezbednosti novinara, posebno novinarki, kako bi mogle da obavljaju svoju suštinsku ulogu".

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza ​​Ribeiro istakla je da, usred sve većih izazova sa kojima se suočava naša planeta, potreba za snažnim, nezavisnim, pluralističkim i pouzdanim medijima postaje očiglednija nego ikad.

"Mediji preuzimaju ključnu ulogu, služeći kao svetionik istine i odgovornosti. Pružaju nam kritičke uvide potrebne za navigaciju kroz složenost našeg sveta koji se menja, osnažujući pojedince da preduzmu značajne akcije u očuvanju naše kolektivne budućnosti“, istakla je ona.

Ovogodišnja tema Svetskog dana slobode medija "Mediji za planetu: Novinarstvo pred ekološkom krizom" odražava potrebu za jačanjem medijske uloge u suočavanju sa ekološkom krizom i njenim posleidcama, naveo je OEBS. (kraj) vem/mk

Share: