Odobren plan rasta

19:45 07. 05. 2024.

BRISEL - Savet Evropske unije (EU) dao je danas zeleno svetlo za uspostavljanje Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama u vezi sa priključenjem zemalja u regionu EU i njihovom ekonomskom rastu.

Odlukom Saveta EU, koja stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku EU, okončana je procedura za uspostavljanje fonda Plana rasta koji se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i trebalo bi da obezbedi za šest zemalja Zapadnog Balkana dve milijarde evra u grantovima, odnosno bespovratnoj pomoći, i četiri milijarde evra u vidu zajmova po povoljnim uslovima.

Zemlje u regionu moraće da navedu i kako će mere koje planiraju u okviru reformskih agendi doprineti progresivnom i kontinuiranom usaglašavanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navedeno je u saopštenju Saveta EU.

Srbija i Kosovo imaju uslov više od drugih korisnika. Odnosi se na normalizaciju odnosa i moraju se  konstruktivno angažovati "sa merljivim napretkom i opipljivim rezultatima" u normalizaciji u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i Aneksa primene, kao i iz svih prethodnih sporazuma o dijalogu. (kraj) vem/bdr

Share: