U sredu nov sastanak

14:41 13. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine biće održan u Briselu u sredu, najavio je danas portparol Evrospke komisije Peter Stano i dodao da očekuje od obe strane da pokažu fleksibilnost i spremnost za kompromis po pitanju dinara.

Stano je naveo da je najbolje mesto za razgovor Kosova i Srbije o pitanju upotrebe dinara upravo pod okriljem EU, ističući da je EU tu da pomogne da se pronađe rešenje za ljude koji su pogođeni uredbom Centralne banke Kosova.

"Očekujemo da obe strane dođu na sedmi sastanak i razgovaraju o ovom pitanju i da budu spremni da pronađu rešenje koji će odgovarati obema strana, ali prvenstveno odgovore na potrebe ljudi koji su pogođeni na terenu", kazao je Stano.

Dodao je i da se nada da će to biti poslednji sastanak na ovu temu, jer, kako objašnjava, ove teme skreću pažnju sa onoga što je zaista potrebno, prenosi Kosovo onlajn.

"Ono što je stvarno potrebno je napredak u primeni Ohridskog sporazuma sa Ankesom o primeni. Nadamo se da će strane moći da se ponašaju u evropskom duhu i da postignu potrebni kompromis. Ali još jednom, kao i ostalo u dijalogu, to zaista ne zavisi od onoga što mi priželjkujemo, to zavisi od spremnosti i sposobnosti dve strane da postignu prihvatljiv kompromis", poručio je Stano. (kraj) vbr/dj

Share: