Ko će biti poslanici u EP?

17:38 17. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Izbori za Evropski parlament održaće se od 6. do 9. juna, a među onima koji se neće kandidovati za nov mandat biće dosadašnji poslanici Andor Deli i Vladimir Bilčik, dok je slovenački poslanik Klemen Grošelj sada na listi male stranke Zeleni Slovenije, te je njegov reizbor neizvestan.

Odlazeći saziv Evropskog parlamenta (2019-2024) bio je izrazito aktivan kada je reč o Srbiji, a pored redovnih godišnjih izveštaja koji su privlačili pažnju javnosti, evropski poslanici su učestvovali i u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije i posmatrali izbore.

Krajem marta potvrđeno je da se poslanik iz Slovačke i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik neće kandidovati za drugi mandat u Evropskom parlamentu, prenosi portal Juropijan Vestern Balkans (EWB).

Bilčik je tokom mandata podneo nacrte godišnjih izveštaja o Srbiji 2021, 2022. i 2023. godine, a bio je i jedan od posrednika u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Dejvid Mekalister iz nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) ponovo je kandidat na izborima u junu i prvi na listi u državi Donja Saksonija, te se očekuje da će bez problema dobiti još jedan mandat.

Ispred poslaničke grupe liberala, izvestilac "iz senke" za Srbiju bio je Klemen Grošelj, koji je često iznosio kritičnije ocene situacije u Srbiji od Bilčika.

Na izborima 9. juna Pokret Sloboda nije kandidovao Grošelja, a mediji su preneli da je došlo do razmimoilaženja između njega i rukovodstva stranke.

Izvestiteljka "iz senke" za Srbiju ispred grupe Zelenih u odlazećem sazivu bila je Viola fon Kramon Taubadel, koja je takođe bila izvestiteljka te grupe za Kosovo.

Kao članica nemačkih Zelenih, Viola fon Kramon je 15. na listi za Evropski parlament na izborima 9. juna.

Trenutna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Zeleni upravo mogli da dobiju oko 15 mandata, tako da će reizbor Fon Kramon biti neizvestan do samog kraja.

Matjaž Nemec, koji je nedavno obavljao funkciju izvestioca za ukidanje viza za vlasnike pasoša sa Kosova koja je izdala Koordinaciona uprava Srbije, na izborima u junu prvi je kandidat na listi slovenačkih Socijalnih demokrata, tako da se očekuje da će se vratiti u Evropski parlament.

Italijanska poslanica iz Demokratske partije Alesandra Moreti, koja je sa Marinikom Tepić dva puta predsedavala Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, ponovo je kandidatkinja svoje partije, ali je neizvesno da li će dobiti novi mandat.

Sigurni povratnik u Evropski parlament kao prvi kandidat na listi austrijskih socijaldemokrata biće Andreas Šider.

U Srbiji je privukao pažnju kao posmatrač izbora u decembru 2023. godine, kada je vrlo kritičnim komentarima o izbornom procesu izazvao oštre reakcije vlasti.

Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula takođe se kandiduje za još jedan mandat. Picula je i u proteklom sazivu bio aktivan oko politike proširenja, a ispred EP je bio zadužen za novousvojeni Plan rasta EU za Zapadni Balkan.

Član Saveza vojvođanskih Mađara Andor Deli je 2014. godine postao prvi poslanik Evropskog parlamenta sa državljanstvom Srbije, a na tu funkciju ga je kandidovala vladajuća partija Mađarske Fides.

Deli se neće kandidovati za poslanika treći put, jer je Fides na svojoj listi kandidovao Anamariju Viček, takođe članicu Saveza vojvođanskih Mađara, koja se nalazi na osmom mestu.

Trenutne ankete predviđaju da će na izborima 9. juna dve najveće poslaničke grupe – Evropska narodna partija i Socijalisti i demokrati – zadržati vođstvo uz sličan broj poslanika kao 2019. godine, dok će veće gubitke pretrpeti liberali i zeleni.

Sa druge strane, rast se predviđa desničarskim grupama Evropski konzervativci i reformisti i Identitet i demokratija. (kraj) vem/ivt/mk

Share: