Proširenje kao rešenje

23:27 22. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Dalje proširenje Evropske unije je način da se osnaži identitet Evrope, ocenio je večeras šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, dok je francuski ambasador Pjer Košar naveo da debata o Evropi u Srbiji "nije dovoljno živa".

Žiofre je, u debati Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji na temu: "Žak Delor i njegova vizija EU – prošlost i budućnost Evrope", ukazao da je na delu "drugo lice ogledala Evrope" u odnosu kada je Delor vodio Evropsku komisiju.

Današnja Evropa je suočena sa nasiljem i imperijalizmom Kremlja, dosta teškim promenama i izazovima i sada treba videti kako ćemo se prilagoditi novoj situaciji, naveo je on.

Žiofre smatra da je rešenje za to dalje proširenje, odnosno prijem onih država koje žele da budu deo EU, čime bi se osnažio identitet Evrope.

Prema njegovim rečima, treba obezbediti da institucije EU i pravila ostanu dovoljno snažna, odnosno da postoje dovoljna finansijska sredstva kako bi se pokazala solidarnost i osiguralo da proširenje bude uspešno.

Košar je naglasio da će se 9. juna održati izbori u EU i da svi moraju biti svesni da će među kandidatima biti i ekstremnih desničara.

U Srbiji postoji debata o Evropi koja, možda, nije dovoljno živa koliko bismo voleli, ali pitanje je u koju to Evropu Srbija želi da uđe, kazao je Košar. (kraj) is/ivt/bdr

Share: