Stav EU o genocidu nepromenjen

14:04 24. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Pozicija Evropske unije (EU) kada je u pitanju genocid u Srebrenici nije promenjena, poručio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano, dan pošto članice EU nisu isto glasale o Rezoluciji u Ujedinjenim nacijama o Srebrenici.

"Unija ima stav o Srebrenici i taj stav je vrlo jasan i obuhvaćen je u relevantnim zaključcima. Odbacujemo svako negiranje ili relativizaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici i bilo kakvo dovođenje u sumnju činjenice da se u Srebrenici desio genocid", rekao je Stano.

On je naveo da se 23. maja u sedištu UN glasalo o uspostavljanju dana sećanja i države članice su glasale u skladu sa njihovim nacionalnim politikama, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Mi odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu sumnje u činjenicu da se genocid desio. Dakle, to je činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi. Evropska unija ne prihvata sve aktivnosti koje imaju za cilj omalovažavanje, relativizovanje ili negiranje genocida", poručio je Stano.

Generalna skupština UN je na sednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za usvajanje Rezolucije glasali su predstavnici 84 zemalje, među kojima su sve zemlje Kvinte - Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD, veliki broj članica EU i sve bivše jugoslovenske republike, osim Srbije.

Za Rezoluciju nisu glasale četiri članice EU - Mađarska je bila protiv, a Kipar, Grčka i Slovačka su bile uzdržane. (kraj) vbr/dj

Share: