Slovenija uspešna priča EU

17:03 24. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

LJUBLJANA - Predsednik Evropskog ekonomskog i društvenog komiteta Oliver Ropke izjavio je danas da je Slovenija uspešna priča proširenja Evropske unije (EU), što je najbolja poruka partnerima na Zapadnom Balkanu da je evropski put, put ka boljoj budućnosti.

U saopštenju sa skupa kojim je obeleženo 20 godina članstva Slovenije u EU, navodi se da je Ropke istakao da veruje u postepenu integraciju i već sada omogućavanje nekih od prednosti članstva u Uniji.

Mesto Zapadnom Balkanu je u EU, ali potrebni su nam konkretni rezultati, a ne prazne reči, ukazao je Ropke i poručio da bez zemalja iz regiona, porodica EU neće biti kompletna.

Ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je da članstvo u EU donosi evropske vrednosti, solidarnost, vladavinu prava i bolji život za sve građane.

U sadašnjoj geopolitičkoj situaciji potrebni smo jedni drugima više nego ikad ranije. Za ovaj proces potreban nam je jači uticaj civilnog društva na političare i vlasti da idu u pravcu članstva u EU, dodala je Fajon. (kraj) is/ivt/mk

Share: