Priština da ispuni obaveze

18:04 24. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

TRST - Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas, posle razgovora sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem u Trstu, da Kosovo mora da poštuje obaveze koje je preuzelo u dijalogu sa Srbijom, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije (EU).

Što se tiče pitanja Kosova, ponavljam da Priština mora da poštuje obaveze koje je preuzela sa Evropom, posebno u vezi sa zajednicama koje žive na severu Kosova. Dakle, preuzete obaveze se moraju poštovati u svakom slučaju, poručio je Tajani.

Tajani je naglasio da je prioritet italijanske, ali i svih drugih vlada država članica EU "ponovno ujedinjenje Balkana sa Evropom, prenose mediji.

Vučević je naveo da je Tajaniju preneo razočaranje i zabrinutost srpskog naroda zbog usvojene Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Srbija je i ponosna, jer veći deo čovečanstva nije glasao za Rezoluciju, rekao je premijer i izrazio bojazan da ona ne donosi ništa dobro, već oživljava duhove prošlosti, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Vučević je, u razgovoru sa Tajanijem, izneo zabrinutost i zbog situacije na Kosovu i Metohiji i uputio molbu da Italija učini sve što može da se spreči eskalacija.

"Krajnje je vreme da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i da se prestane sa uzurpacijom srpske imovine, a pre svega sa terorom koji se sprovodi nad Srbima", poručio je Vučević.

Vučević je izrazio nadu da će Italija i ostale članice Kvinte biti posvećene i delotvorne po tom pitanju i preneo zahvalnost Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da od Italije očekuje da bude jedan od najglasnijih zagovornika za "zaokruživanje evropske priče".

Srbija promoviše stav da sve zemlje i narodi na prostoru Zapadnog Balkana treba da budu članovi EU, istakao je Vučević i ocenio da će mnoge stvari koje se čine nerešivim, korišćenjem instrumenata i integriteta EU, biti bar za nijansu lakše rešive i garantovaće mir koji je preko potreban. (kraj) vem/ivt/mk

Share: