Stupio na snagu plan rasta

18:12 25. 05. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Plan rasta Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, kojim se državama iz tog regiona omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra, danas je stupio na snagu, objavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na društvenoj mreži Iks.

Savet EU je početkom maja odobrio uspostavljanje Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama i ekonomskom rastu u regionu.

Partneri sa Zapadnog Balkana su pozvani da podnesu svoje reformske agende Komisiji, izlažući društveno-ekonomske i fundamentalne reforme koje planiraju da preduzmu u naredne tri godine.

Glavnu reč u odobravanju finansijskih sredstava imaće članice EU, a isplate će se vršiti dva puta godišnje, pod uslovom da partneri ispune kvalitativne i kvantitativne korake navedene u njihovim reformskim agendama, prenosi RSE.

Kada preduslovi za podršku nisu ispunjeni ili više nisu ispunjeni, EU može da obustavi oslobađanje sredstava.

Opšti preduslovi za dobijanje sredstava obuhvataju nastavak podrške i poštovanja efikasnih demokratskih mehanizama, uključujući višestranački parlamentarni sistem, slobodne i poštene izbore, pluralističke medije, nezavisno pravosuđe i vladavinu prava, kao i garantovanje poštovanja ljudskih prava, uključujući prava manjina.

Srbija i Kosovo imaju uslov više i on se odnosi na normalizaciju odnosa.

Da bi imale korist od Plana rasta, Srbija i Kosovo se moraju konstruktivno angažovati "sa merljivim napretkom i opipljivim rezultatima" u normalizaciji odnosa, u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i Aneksa primene, kao i svih prethodnih sporazuma, a moraju i da se uključe u pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa. (kraj) is/mk

Share: