Policija ušla u EP

18:30 29. 05. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Policija je danas izvršila racije u Evropskom parlamentu, u sklopu istrage o mogućem mešanju Rusije u evropske izbore, preneo je Politiko.

Pretresi su obavljeni u privatnoj rezidenciji u Briselu i u kancelarijama Evropskog parlamenta u Strazburu i Briselu, a povezani su sa takozvanim slučajem "Rusijagejt", odnosno sa sumnjama da su neki evroposlanici dobijali novac da promovišu rusku propagandu preko sajta "Glasa Evrope".

"Postoje indicije da je jedan službenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome“, saopštili su belgijski organi za sprovođenje zakona.

Prema rečima dvojice ljudi upoznatih sa istragom, belgijska policija istražuje službenika u EP koji je radio za Alternativu za Nemačku, a sada radi za krajnje desničarskog poslanika u Evropskom parlamentu Marsela de Grafa.

Alternativa za Nemačku je poslednjih meseci bila u centru više skandala, koji su kulminirali hapšenjem u aprilu jednog pomoćnika poslanika u Evropskom parlamentu Maksimilijana Kraha. Nemačke vlasti su saopštile da je pomoćnik, po imenu Jian G, "radio za kinesku tajnu službu“.

Ubrzo nakon toga, nemački javni tužioci u Drezdenu pokrenuli su preliminarnu istragu zbog navoda da je Krah primao uplate od Rusije i Kine "za svoj poslanički rad u Evropskom parlamentu“. Ranije ovog meseca, belgijska i nemačka policija pretresle su njegovu kancelariju u Evropskom parlamentu u vezi sa istragom o špijunaži.

Evropska unija je ovog meseca uvela sankcije "Glasu Evrope". (kraj) is/mk

Share: