Orban: Ujediniti desnicu

21:07 30. 05. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Molba koju je Marin Le Pen uputila italijanskoj premijerki Đorđi Meloni da formiraju desničarsku supergrupu u narednom Evropskom parlamentu, dobila je podršku jednog od najistaknutijih evropskih nacionalista Viktora Orbana.

U intervjuu francuskom nedeljniku "Le Point", mađarski premijer je rekao da "budućnost suverenističkog tabora u Evropi, i desnice uopšte, sada počiva u rukama dve žene“, dodavši da ako francuska krajnja desnica i italijanska premijerka budu radile zajedno "u okviru jedne grupe ili koalicije, postaće snaga Evrope“.

Stranka Đorđe Meloni "Braća Italije" trenutno je u poslaničkom klubu sa Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) u Evropskom parlamentu, dok je Nacionalni skup Le Pen deo poslaničke grupe Identitet i demokratija (ID).

Pošto sve ankete ukazuju da će krajnja desnica porasti na predstojećim evropskim izborima, Le Pen je iznela ideju o jedinstvenoj ekstremno desničarskoj grupi koja bi, kako je rekla, mogla da postane druga snaga u parlamentu, iza Evropske narodne partije (EPP), i da pokrene Evropu udesno.

S tim se slaže i Orban, koji je naveo da bi zamah koji bi proizišao iz takvog partnerstva "mogao bi biti dovoljan da preoblikuje konfiguraciju evropske desnice, ili čak da zameni Evropsku narodnu partiju“.

Orbanova stranka Fides napustila je EPP 2021. godine i vodi pregovore o pridruživanju Evropskim konzervativcima i reformistima, ali je mađarski premijuer rekao da će zahtevati od te grupacije da pojasni svoj stav o budućim odnosima sa Nacionalnim skupom, koji on favorizuje, i sa EPP, koju je Orban kritikovao da je pod nemačkim uticajem.

"Pored broja mandata koje određena partija osvoji, mislim da će najvažniji biti broj poslanika koji su spremni da idu dalje u ratu u Ukrajini i onih koji će biti za njegovo okončanje“, rekao je Orban.

Orban je ponovio i protivljenje Mađarske da Mark Rute bude sledeći generalni sekretar NATO, ukazujući na njegovu izjavu da Mađarskoj "više nije mesto u Evropskoj uniji. (kraj) is/mk

Share: