Unapređenje izbornog procesa

17:55 31. 05. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Ana Brnabić danas je, na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, izjavila da se očekuje da predstojeći izbori budu održani u atmosferi koja garantuje pošten i transparentan izborni proces, zahvaljujući uspostavljenom dijalogu između vladajuće većine i opozicije.  

Brnabić je istakla da su u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji formirane dve radne grupe, koje aktivno rade na implementaciji preporuka ODIHR, navodi se u saopštenju iz njenog Kabineta.

Na sastanku je razgovarano i o značaju aktivnog učešća organizacija civilnog društva u procesu unapređenja izbornog procesa.

Brnabić je naglasila da te organizacije imaju neprocenjivo iskustvo i znanje o lokalnim političkim prilikama i izbornim procesima i da njihovo učešće doprinosi stvaranju atmosfere poverenja u izborni proces među građanima i političkim akterima.
 
Žiofre je pozdravio pokretanje političkog dijaloga o izbornim uslovima, koji mora da se nastavi nakon izbora na transparentan i inkluzivan način, kako bi se pružili opipljivi rezultati u implementaciji svih postojeći i mogućih novih preporuka ODIHR. (kraj) is/lč/mk

Share: