Sve manje šanse za Srbiju u EU

17:19 13. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BERLIN - Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu Josip Jutarović izjavio je danas za portal Juropijan Vestern Balkans (EWB) da zbog trenutne politike Srbije, kao i jačanja krajnje desnice u Evropskoj uniji, Srbija ima sve manje šanse da postane članica Evropske unije (EU).

Juratović, koji je i predsednik Odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu, napominje da su

društva u EU jako skeptična oko proširenja, jer im upravo desnica nameće taj strah na jednoj strani, a na drugoj strani zemlje koje žele u EU same ne stavljaju demokratske vrednosti u prvi plan.

Sve u svemu, zahvaljujući trenutnoj politici Srbije i, s druge strane, jačanju radikalne desnice u EU, Srbija po pitanju ulaska u EU ima sve manje šanse, što, očigledno, odgovara vlasti u Srbiji, ocenio je Juratović.

Juratović je naveo da u samoj Nemačkoj radikalna desnica nema toliki značaj kao, na primer, u Francuskoj i Italiji, ali njeno jačanje može iritirati Evropu i dovesti Nemačku u situaciju faktora nesigurnosti po pitanju opstanka EU.

Radikalna desnica Nemačke otvoreno zagovara izlazak iz EU, što bi na kraju dovelo do takozvane balkanizacije Evropske unije. A što bi to značilo, upravo bi zemlje Zapadnog Balkana trebale znati, naglasio je Juratović.

Govoreći o mogućem reizboru Ursule fon der Lajen, predstavnice nemačke CDU/CSU stranke, za predsednicu Evropske komisije, Juratović je naveo da se prvo u julu mora konstituisati Evropski parlament, a posle toga sledi izbor komesara i izbor predsedništva.

"Po mojoj proceni Fon der Lajen će dobiti podršku Evropskog parlamenta, ali u jakoj koaliciji desno konzervativnih i levo progresivnih stranaka demokratskih vrednosti", zaključio je Juratović. (kraj) vem/ivt/mk

Share: