Lajčak: Moj rad se nastavlja

16:27 18. 06. 2024. FoNet | Vera Barišić

KOSOVSKA MITROVICA - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su ga zamolili da još malo ostane u tom poslu, tako da se njegov rad nastavlja, navodeći da očekuje da se pregovori nastave u narednim nedeljama.

Lajčak je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da je sledeći izazov da se strane dogovore oko mehanizma o tome kako bi različite odredbe Sporazuma o putu normalizacije mogle da se sprovode u redosledu.

"Naš najnoviji predlog je da Kosovo pokrene proces uspostavljanja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, a da Srbija počne da sprovodi obavezu priznavanja kosovskih dokumenata, institucija i simbola", rekao je Lajčak i dodao da očekuje da se pregovori nastave u narednim nedeljama.

Lajčak je istakao da bi on i visoki predstavnik Đosep Borelj svakako želeli da sazovu još jedan sastanak na visokom nivou, jer postoje određena pitanja, koja se mogu rešiti samo na nivou lidera, a među njima su i primena Sporazuma o putu normalizacije, kao i put napred.

"Na liderima je da daju političko upravljanje, koje će se zatim pratiti na različitim nivoima. Takođe postoji potreba da se ukaže na ono što je postignuto u proteklom periodu. Tako da apsolutno vidimo potrebu za nastavkom našeg rada na visokom nivou. Ali na kraju krajeva, na dvojici lidera je i da li žele da pokažu konstruktivan angažman u dijalogu", kazao je Lajčak.

Povodom odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, Lajčak je rekao da su predložili stvaranje privremenog novog tela ili preduzeća koje bi se bavilo distribucijom finansijske podrške najugroženijima.

Nažalost, nije bilo moguće pronaći zajednički jezik o tome šta bi tom novom preduzeću bilo dozvoljeno da radi i kako bismo mogli da upravljamo finansijskom pomoći iz Srbije prema institucijama na Kosovu koje podržava Srbija, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, cilj privremenog rešenja bio bi i da se institucijama koje finansira Srbija, kao što su škole i bolnice, omogući da dobiju sredstva od Srbije, dok se ne pronađe trajno rešenje.

Kada je reč o otvaranju mosta na Ibru, Lajčak je kazao da nekoordinirano otvaranje glavnog Ibarskog mosta može dovesti do bezbednosnih incidenata i dodatno otežati proces normalizacije.

"Iako se slažem da most treba da bude otvoren i mi smo to dugo tražili, to treba da se uradi koordinisano i dogovoreno. Svaka odluka u vezi sa mostom treba prvo da se razmotri i donese u dijalogu. Ako strane budu zainteresovane, sa zadovoljstvom ću staviti ovo pitanje na dnevni red sledećeg sastanka glavnih pregovarača", naveo je Lajčak.

Upitan da li misli da li će ikada biti osnovana Zajednica srpskih opština, Lajčak je rekao da je uveren da će na kraju biti uspostavljena jer je Kosovo dužno da to učini po međunarodnom pravu i da Vlada Kosova ne može zauvek da izbegava ispunjenje te obaveze.

"Bez zanemarivanja drugih obaveza u okviru dijaloga, pitanje Asocijacije/ZSO je veće od 'jednostavne' obaveze iz dijaloga. Ono odražava pristup Vlade zaštiti ljudskih prava, pravima nevećinskih zajednica i vladavini prava", ukazao je Lajčak. (kraj) vbr/mk

Share: