Boreljov izveštaj o merama

17:15 18. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj predao je državama članicama EU izveštaj o merama uvedenim Kosovu, potvrdio je danas portparol EU Peter Stano.

Izveštaj se bavi time da li su se stekli uslovi da se Kosovu ukinu mere Brisela iz juna 2023.godine, ali nisu poznati detalji dokumenta, kao ni da li je visoki predstavnik EU u njemu preporučio ukidanje kaznenih mera, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prva rasprava oko izveštaja biće održana 19. juna na nivou ambasadora država članica EU.

Unija je Kosov u uvela mere u junu 2023. godine, posle nasilja krajem maja na severu te države, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023. godine, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO na Kosovu.

Zvaničnici EU napominju da su mere donete iz konkretnih razloga, kao i da preporuka za njihovo uklanjanje treba da se zasniva na tim razlozima.

Podnošenje izveštaja, čak i uz jasnu preporuku, ne znači trenutno ukidanje mera.

Izveštaj će služiti samo zemljama članicama da to pitanje vrate na dnevni red i da u narednom periodu počnu da razmatraju mogućnost ukidanja mera.

Mere koje je EU donela uključuju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja te suspenziju pretpristupnih fondova.

Unija je, takođe, odbila da razmotri projekte Kosova u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan.

Na sastanku ambasdora koji je održan 23. aprila, ambasadori država članica su prvi put raspravljali mogućnost ukidanja mera i tada su od Borelja zatražili izradu izveštaja. (kraj) vip/ivt/mk

Share: