Godišnjica ubistva

09:05 16. 01. 2024. FoNet | Katarina Tomović

KOSOVSKA MITROVICA - Na današnji dan pre šest godina ubijen je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, povodom čega se danas u Kosovskoj Mitrovici održavaju dva pomena, prenosi KoSSev.

Na mestu i u vreme atentata na srpskog lidera u 8.15 sati – ispred prostorija njegove stranke okupili su se prijatelji, saborci i deo porodice Olivera Ivanovića, kako bi zapalili sveće i minutom ćutanja odali poštu.

"Moram da izdržim, jer ako pokleknem priznaću im da su jači od svega u šta sam verovao. Ne može ovo zlo navek trajati. Jednom će valjda i pravde biti. Nikada, ali nikada neću otići sa Kosova i Metohije", reči su Olivera Ivanovića koje su uklesane na mestu kojim je 18 godina prolazio, a gde je 16. januara 2018. ubijen ispred svoje kancelarije.

U grad na Ibru jutros je došla i delegacija opozicionih lidera "Srbija protiv nasilja" i civilni aktivisti iz Beograda.

Stigli su i Savo Manojlović sa saradnicima u ime pokreta Kreni Promeni, Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Borislav Novaković i Žarko Ristić iz Narodnog pokreta Srbije.

Od lokalnih političkih aktivista prisutni su Miko Biševac, Aleksandar Arsenijević, kao i Nebojša Jović.

Pomen je održan i u Beogradu, gde opozicija danas organizuje i protest, povodom toga što ni šest godina kasnije Ivanovićevo ubistvo nije rasvetljeno.

Lokalni front je iz Kraljeva ponovo krenuo maršom za Beograd u čast ubijenog srpskog političara sa Kosova, što su već jednom učinili 2019. godine, prešavši 170 km dug Ibarski marš ka Beogradu.

Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Izvršioci i organizatori ubistva još nisu označeni i procesuirani.

Sa druge strane, i dalje se po trećoj optužnici vodi postupak pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića sada se nalaze Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara i M.M.

Specijalno tužilaštvo je krajem decembra podnelo optužnicu posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv potonjeg.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

U svim optužnicama, pa i u trećoj, spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Istraga za Veselinovićem započeta je u aprilu 2019. godine, kada je na listu lica za istragu dodato i ime Milan Mihailović. On je uhapšen oktobra 2022. godine, na osnovu naloga kosovskog Specijalnog tužilaštva, ali je oslobođen već na proleće 2023, da bi nova optužnica bila podignuta krajem decembra prošle godine. (kraj) mjj/kt/dj

Share: